Maak nu uw afspraak!

U wenst een afspraak te maken voor om . Gelieve de volgende gegevens in te vullen:

Uw aanvraag werd ingediend - bedankt!

Welkom bij Dierenartspraktijk Klein Veerle

Dierenartspraktijk Klein Veerle is een praktijk voor gezelschapsdieren te Brecht. In de praktijk staan kwaliteitsvolle diergeneeskunde met aandacht voor preventie, liefdevolle zorgen en een aanpak op maat centraal.

bel ons: 0495 530 533

Archives

Rattenziekte of Leptospirose bij de hond

1 jaar ago · · 0 comments · Honden

hond in bosRattenziekte of Leptospirose, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door Leptospira bacteriën. Het is een wereldwijd voorkomende infectie waar meerdere zoogdieren (ook de mens) gevoelig voor zijn. De verschijnselen zijn vaak ernstig en een deel van de patiënten zal een infectie niet overleven, zeker wanneer de diagnose niet op tijd gesteld wordt. Een juist vaccinatieschema van honden voorkomt deze vervelende ziekte.

 

 

 

 

 

 

 

Nieuw vaccin met betere bescherming!

Sinds kort wordt er een verhoging van het aantal vallen van Rattenziekte waargenomen a.g.v. twee nieuwe Leptospira stammen. Reden voor ons om over te stappen op het nieuwste vaccin. Dit vaccin beschermt uw hond ook tegen de nieuwe Leptospira stammen. Bovendien voorkomt het nieuwe vaccin ook de uitscheiding van de bacterie via de urine van uw hond. Belangrijk vanwege de volksgezondheid! Deze nieuwe component van de jaarlijkse vaccinatie zal na 3-4 weken herhaald moeten worden. Deze boostervaccinatie na 3-4 weken bieden wij u aan tegen een gereduceerd tarief van €15.

Rattenziekte of Leptospirose is ook besmettelijk voor de mens!
Leptospirose is een belangrijke zoönose, dit is een infectieziekte die van dier op mens kan overgaan. Het is dus belangrijk dat uw hond goed gevaccineerd is. Mensen zonder hond kunnen zich echter ook op andere manieren besmetten, bv door het lopen door besmet stilstaand water.
Hoe vindt de besmetting van Leptospirose plaats?
Besmette dieren, en dus ook honden, kunnen als reservoir fungeren voor de leptospiren en de bacterie uitscheiden via de urine, zonder merkbare ziekteverschijnselen. De leptospiren kunnen een tijd overleven in het milieu, met name in een waterige omgeving. Een belangrijke bron van infectie is de uitscheiding via de urine van ratten. Ook door direct contact via bijtwonden of het eten van een kadaver kan besmetting optreden.
Na besmetting verspreidt de bacterië zich snel via de bloedbaan. De bacteriën kunnen zich nestelen in verschillende organen die vervolgens slechter gaan functioneren. Vooral de lever en de nieren zijn gevoelig.
Wanneer loopt mijn hond het meeste risico?
• Bij het uitlaten op plekken met stilstaand water (ratten!)
• In een andere omgeving waar mogelijk ratten zitten
• In de zomer en vroege herfst
Wat zijn de verschijnselen van een hond met Leptospirose?
Zoals gezegd, besmette dieren kunnen een tijd lang besmet zijn zonder ziekteverschijnselen (maar dus wel de bacterie uitscheiden). Wordt een hond wel ziek, dan kunnen de verschijnselen best vaag zijn;
• sloomheid,
• koorts,
• gele slijmvliezen
• gewrichtsproblemen en stijf lopen,
• veel drinken en veel plassen,
• braken en diarree,
• andere verschijnselen zijn mogelijk afhankelijk van de aangetaste organen.
Hoe wordt de diagnose ‘Leptospirose’ gesteld?
De diagnose van de rattenziekte kan nogal lastig zijn. Behalve de genoemde symptomen kunnen we verhoogde lever- en nierwaarden zien. In de urine kunnen de bacterie aantonen maar niet elk urinemonster hoeft de bacterie te bevatten. Tenslotte kunnen antistoffen in het bloed worden aangetoond.
Wat is de juiste behandeling bij Leptospirose?
In ieder geval zal een hond met Leptospirose antibiotica krijgen en meestal ook opname met infusen (vanwege nierfalen). Verder kunnen aanvullende behandelingen plaatsvinden afhankelijk van de verschijnselen.
Wat zijn de vooruitzichten voor een hond met Leptospirose?
In principe kan een hond zonder problemen genezen. Een vlotte diagnose helpt daarbij, want nierschade kan nogal eens niet terug te draaien zijn. Wordt de diagnose niet of te laat gesteld, dan is de kans groot dat de hond overlijdt, vooral nierfalen is dan de boosdoener.
Vaccineren: belangrijk!
Voor de gezondheid van de hond, maar ook voor de volksgezondheid is het belangrijk om te vaccineren. Sinds kort zijn er in Nederland twee nieuwe stammen van Leptospira aangetoond: Leptospira grippotyphosa en Leptospira australis. Gelukkig is er nu ook een vaccin beschikbaar dat werkt tegen deze nieuwe stammen.
Het wordt dan ook in de huidig geldende richtlijnen aanbevolen om honden voortaan standaard te beschermen tegen vier soorten Leptospira. Recent is een nieuw vaccin op de markt gekomen. Om de bescherming tegen de nieuwe Leptospira soorten op peil te brengen zal er de eerste keer een dubbele vaccinatie moeten worden gegeven, met 3 tot 4 weken tussenpoos. Daarna kan worden volstaan met eenmalige jaarlijkse herhaling, zoals ook het geval was voor de oude vaccins die twee Leptospira soorten bevatten

Read full article...

‘Less stress’ als uw kat naar de dierenarts gaat:

1 jaar ago · · 0 comments · Geen categorie

Wat u kunt doen voor uw kat:

  • Bereid het transport van uw kat goed voor. Heeft u geen transportkooitje, bel dan even. U kunt er bij ons één lenen. Zet de reismand vooraf klaar op een plaats waar de kat veel komt. Leg er een deken en lekkers in, zodat de kat al eens op verkenning gaat in het kooitje. Misschien gaat ze er wel in liggen.
  • Houd het kooitje hoog en stevig in uw armen vast, laat het kooitje niet rondslingeren of ergens tegenaan botsen terwijl u het kooitje enkel aan het handvat vasthoudt.
  • Praat rustig tegen uw kat tijdens het transport. Zet geen luide muziek op tijdens de autorit. Besef dat uw kat beter hoort dan u…
  • Uw kat heeft nu even uw volle aandacht nodig. Heeft uw kat al veel stress, laat de kinderen en de hond dan even thuis (tenzij ze meer vertrouwd zijn met de kat dan u, natuurlijk). Verzeker uw kat dat u er bij bent. Praat er rustig tegen en leg uw hand op de kat en streel ze af en toe (niet overdrijven)

Wat wij doen voor uw kat:

  • In de wachtkamer ligt een stapel fleece dekentjes. Spray er even feromonen (Feliway) op en leg het dekentje dan over de transportkooi. We kunnen nadien het dekentje op de tafel leggen voor het onderzoek.
  • Wij hebben een lekker zachte ‘verstopzak’ voor katten als we willen bloednemen. Fijn voor uw kat en veilig voor u!
  • Zet uw kooi op de speciale hoge plaats, daarvoor voorzien. Dit is de ‘parkeerplaats voor katten! Zo heeft uw kat een goed overzicht en voelt ze zich iets beter! En ver weg van honden die eventueel binnenkomen!
  • We proberen zacht te praten en langzaam te bewegen maar toch snel door te werken eens uw kat uit het bakje is. Verder overleggen doen we nadien wel.

Read full article...

Most commented news

Gezondheidtips voor uw dier

Goede voeding is nodig voor het lichaam om zichzelf te onderhouden en bestand te zijn tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Als het lichaam overbelast wordt met afvalstoffen van slechte voeding, kan het niet goed functioneren en zullen de afvalstoffen op den duur ziekte veroorzaken. Voedingsadvies is heel individueel; ieder dier reageert anders op een bepaald voer. Ieder gezin heeft zijn eigen manier van omgaan met hun dier. We nemen graag de tijd om te bespreken welke voeding het meest geschikt is voor uw dier in uw specifieke situatie.

Onze praktijk

Heeft u een vraag?

Elke werkdag is er een spreekuur van 19:00 tot 20:00. Bent u ongerust over uw dier? Weet u niet of u kunt wachten tot het spreekuur of beter direct komt? Wilt u nu voer komen ophalen? Aarzel dan niet om ons te contacteren,

Your message has been sent successfully. Thank you!

Of bel ons: 0495 530 533