Rattenziekte of Leptospirose, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door Leptospira bacteriën. Het is een wereldwijd voorkomende infectie waar meerdere zoogdieren (ook de mens) gevoelig voor zijn. De verschijnselen zijn vaak ernstig en een deel van de patiënten zal een infectie niet overleven, zeker wanneer de diagnose niet op tijd gesteld wordt. Een juist vaccinatieschema van honden voorkomt deze vervelende ziekte.
Nieuw vaccin met betere bescherming!
Sinds kort wordt er een verhoging van het aantal vallen van Rattenziekte waargenomen a.g.v. twee nieuwe Leptospira stammen. Reden voor ons om over te stappen op het nieuwste vaccin. Dit vaccin beschermt uw hond ook tegen de nieuwe Leptospira stammen. Bovendien voorkomt het nieuwe vaccin ook de uitscheiding van de bacterie via de urine van uw hond. Belangrijk vanwege de volksgezondheid! Deze nieuwe component van de jaarlijkse vaccinatie zal na 3-4 weken herhaald moeten worden. Deze boostervaccinatie na 3-4 weken bieden wij u aan tegen een gereduceerd tarief van €15.
Rattenziekte of Leptospirose is ook besmettelijk voor de mens!
Leptospirose is een belangrijke zoönose, dit is een infectieziekte die van dier op mens kan overgaan. Het is dus belangrijk dat uw hond goed gevaccineerd is. Mensen zonder hond kunnen zich echter ook op andere manieren besmetten, bv door het lopen door besmet stilstaand water.
Hoe vindt de besmetting van Leptospirose plaats?
Besmette dieren, en dus ook honden, kunnen als reservoir fungeren voor de leptospiren en de bacterie uitscheiden via de urine, zonder merkbare ziekteverschijnselen. De leptospiren kunnen een tijd overleven in het milieu, met name in een waterige omgeving. Een belangrijke bron van infectie is de uitscheiding via de urine van ratten. Ook door direct contact via bijtwonden of het eten van een kadaver kan besmetting optreden.
Na besmetting verspreidt de bacterië zich snel via de bloedbaan. De bacteriën kunnen zich nestelen in verschillende organen die vervolgens slechter gaan functioneren. Vooral de lever en de nieren zijn gevoelig.
Wanneer loopt mijn hond het meeste risico?
• Bij het uitlaten op plekken met stilstaand water (ratten!)
• In een andere omgeving waar mogelijk ratten zitten
• In de zomer en vroege herfst
Wat zijn de verschijnselen van een hond met Leptospirose?
Zoals gezegd, besmette dieren kunnen een tijd lang besmet zijn zonder ziekteverschijnselen (maar dus wel de bacterie uitscheiden). Wordt een hond wel ziek, dan kunnen de verschijnselen best vaag zijn;
• sloomheid,
• koorts,
• gele slijmvliezen
• gewrichtsproblemen en stijf lopen,
• veel drinken en veel plassen,
• braken en diarree,
• andere verschijnselen zijn mogelijk afhankelijk van de aangetaste organen.
Hoe wordt de diagnose ‘Leptospirose’ gesteld?
De diagnose van de rattenziekte kan nogal lastig zijn. Behalve de genoemde symptomen kunnen we verhoogde lever- en nierwaarden zien. In de urine kunnen de bacterie aantonen maar niet elk urinemonster hoeft de bacterie te bevatten. Tenslotte kunnen antistoffen in het bloed worden aangetoond.
Wat is de juiste behandeling bij Leptospirose?
In ieder geval zal een hond met Leptospirose antibiotica krijgen en meestal ook opname met infusen (vanwege nierfalen). Verder kunnen aanvullende behandelingen plaatsvinden afhankelijk van de verschijnselen.
Wat zijn de vooruitzichten voor een hond met Leptospirose?
In principe kan een hond zonder problemen genezen. Een vlotte diagnose helpt daarbij, want nierschade kan nogal eens niet terug te draaien zijn. Wordt de diagnose niet of te laat gesteld, dan is de kans groot dat de hond overlijdt, vooral nierfalen is dan de boosdoener.
Vaccineren: belangrijk!
Voor de gezondheid van de hond, maar ook voor de volksgezondheid is het belangrijk om te vaccineren. Sinds kort zijn er in Nederland twee nieuwe stammen van Leptospira aangetoond: Leptospira grippotyphosa en Leptospira australis. Gelukkig is er nu ook een vaccin beschikbaar dat werkt tegen deze nieuwe stammen.
Het wordt dan ook in de huidig geldende richtlijnen aanbevolen om honden voortaan standaard te beschermen tegen vier soorten Leptospira. Recent is een nieuw vaccin op de markt gekomen. Om de bescherming tegen de nieuwe Leptospira soorten op peil te brengen zal er de eerste keer een dubbele vaccinatie moeten worden gegeven, met 3 tot 4 weken tussenpoos. Daarna kan worden volstaan met eenmalige jaarlijkse herhaling, zoals ook het geval was voor de oude vaccins die twee Leptospira soorten bevatten