Doen met je hond: Canicross

Canicross is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken zodat baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen. Deze vorm van achter je hond aan rennen is ooit begonnen in de sledehondenwereld als middel om de honden buiten het sneeuwseizoen te trainen. Het trainen met je hond kan leiden naar deelname aan loopwedstrijden die je samen met je hond aflegt. Tegenwoordig staat de sport open voor alle typen honden, klein of groot, ras of geen ras. De hond moet minstens 1 jaar oud zijn, niet agressief, correct gevaccineerd en in een goede conditie. Naast een enthousiaste hond heb je alleen een heupgordel, een goed passend tuig of harnas, een elastische leiband en een paar hardloopschoenen (liefst met profiel) nodig. Afhankelijk van looptalent en trekkracht betekent het voor de één gewoon hardlopen met je hond, voor de ander heel veel harder lopen dankzij je hond en voor sommigen lijkt het meer op vliegen. De loper kan gelijk welke leeftijd hebben, sommige verenigingen organiseren zelfs een kidsrun. Er zijn verschillende afstanden die variëren van 100 m tot 8 km, naargelang de categorie. Bij de meeste wedstrijden wordt een tijdritstart toegepast waarbij individueel om de 30 seconden wordt gestart. Dit voorkomt dat honden te dicht op elkaar zitten en elkaar uitdagen of hinderen.

In ons land bestaat er een Vlaamse canicrossfederatie:
http://users.telenet.be/canicrossvcf/

In Breda kun je aansluiten bij:
http://www.canicrossbreda.nl/

Om een idee te krijgen hoe het er aan toe gaat bij Canicross, kijk dan even naar onderstaand stukje video. Er bestaat trouwens ook een variant met de fiets: “bikejoring”

Is het moeilijk om het aan te leren?

Niet elke hond heeft zomaar zin om te lopen. Het komt er dus op aan de hond flink enthousiast te krijgen. Een manier om het aan te leren is om in het bos te gaan lopen met de hond los naast je en hem enkel aan te lijnen op drukke of gevaarlijke stukken. Zo leert de hond goed te volgen tijdens het lopen. Een ander probleempje is dat aan de meeste honden geleerd wordt om niet te trekken tijdens het wandelen. En hier mag het natuurlijk wel, de hond mag de baas een beetje vooruittrekken. Maar blijkbaar valt het in de praktijk best wel mee. De hond snapt het verschil tussen canicross en gewoon wandelen. De hond begrijpt dat als de baas zijn loopkleren en loopschoenen aantrekt en het speciale harnasje aangedaan wordt, dat hij iets harder mag trekken als normaal.

Wat voor spullen heb je nodig:
Een canicross uitrusting bestaat uit een geschikt trektuig of x-back harnas voor de hond, een elastische lijn van maximaal 2 meter en een heupgordel voor de loper. Een goed canicrosstuig belemmert de beweging en ademhaling van de hond niet en knelt of schuurt nergens. De lijn bestaat (deels) uit elastiek om de schokken voor hond en baas op te vangen. Heupgordels zijn er in verschillende soorten en maten waarbij het vooral bij sterk trekkende honden van belang is dat de gordel laag (rond de billen/heupen) wordt gedragen om de onderrug te ontzien. Als je op Google ‘Canicross uitrusting’ intikt, vind je een aantal webshops die deze spullen verkopen.

Ben je het sportieve type en heeft je hond veel energie over? Ga er dan mee aan de slag. Zorg wel dat je hond goed gevaccineerd is tegen rattenziekte en beschermd tegen teken als je in het bos gaat lopen. En natuurlijk: de training langzaam opbouwen zodat hond en loper gespaard blijven van spierpijn en blessures.
Veel succes!
Dr. Annick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Per telefoon, mail of online afspraak

Je kunt hier een afspraak maken.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.